Inhoud Installatie Voorbeelden - invoeren

De snelcursus is bedoeld om kennis te maken met een aantal elementaire benodigdheden waarmee je snel aan de slag kunt om je eigen muziek in te gaan voeren. Als je MusiCAD voor het eerst gebruikt (zie aan de slag) is het verstandig om eerst een eenvoudige melodie op een enkele balk in te gaan voeren. Als je dat soepel afgaat komt een pianopartij en andere tweestemmige partituren in beeld. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden bekijk je vooral de meegeleverde voorbeeldmuziek

 

In deze helpinformatie kun je steeds door op een link te klikken meer daarover te weten komen. De knop 'vorige' laat je het voorgaande onderwerp weer zien.

 

Als je deze snelcursus stapje voor stapje op je eigen computer uitvoert zou het invoeren en wijzigen van van noten geen grote problemen meer mogen opleveren.

 

Daar gaat ie dan:

    Hou de muis even stil boven een plaatje bovenin het scherm ( een 'knop") zonder te klikken. Je ziet nu een z.g. "hint", een beschrijving van die knop met daarbij de gedefinieerde sneltoets.

    Maak een nieuw muziekje met <ctrl-N> en vul een titel, de gewenste toonsoort, maatsoort en soort partij of partituur in. (bijvoorbeeld Partij|1-partij vioolsleutel). In plaats van de sneltoets <ctrl-N> had je ook in het menu [Bestand|Nieuw] kunnen kiezen, of op de knop nieuwemelodieknop.jpg kunnen drukken (er zijn meestal meerdere manieren om iets te bereiken)
musicad-snelcursus.jpg  

    Op de knoppenbalk zorg je dat klikken met de muis noten invoert door de knop snelcursus8.jpg uit te zetten (de muiscursor wordt een kruis op de notatiebalk).

    Klik op de gewenste plek op de notenbalk (er verschijnt nu een noot met de geselecteerde duur, noten invoeren met de muis).

    Tik <uparrow.gif><Enter><uparrow.gif><uparrow.gif><Enter> en er verschijnen nog twee nootjes met dezelfde duur maar andere hoogte (invoeren met toetsenbord).

    Tik <Backspace> (de laatst ingevoegde noot verdwijnt weer). Druk een aantal keer op <+> en <-> (de noot gaat omhoog en omlaag en kruisen, mollen en herstellingstekens verschijnen waar nodig).

    Klik op snelcursus2.jpg op de knoppenbalk om 1/8 noten als standaard-duur te kiezen. Maak een maat vol met 1/8 nootjes door te klikken totdat er een maatstreep verschijnt (je ziet dat waardestrepen en maatstrepen automatisch gezet worden).

    Druk op <leftarrow.gif> en <rightarrow.gif> (je verplaatst de nootcursor hiermee door de muziek).

    Zorg dat de knop snelcursus3.jpg ingedrukt is en zet de cursor met <leftarrow.gif> tussen een paar noten en voeg een paar nieuwe noten in (alle noten die je invoert worden op de plaats van de cursor tussengevoegd: de invoegmodus).

    Druk op <F7> en <F8> (de nootduur van de aangewezen noot halveert/verdubbelt).

    Druk op <F6> en <F5> (er verschijnt een punt achter de noot die na <F5> weer verdwijnt).

    Zet de knop snelcursus4.jpg uit, zet de cursor met <leftarrow.gif> weer tussen een paar noten en weer voeg een paar nieuwe noten in. (Alle noten die je invoert worden over de bestaande noten heen gezet: de overschrijfmodus; noten verwijderen en veranderen van duur heeft gevolgen voor de rest van de maat).

    Tik <r> <R> en nogmaals <R> (rust invoeren en veranderen in noot en vice versa).

    Zet muisinvoer uit ( snelcursus9.jpg ingedrukt), klik op het tweede nootje en daarna op de knop snelcursus5.jpg en kies een maatstreep uit (klik) (je weet nu hoe je een opmaat moet maken).

    Klik op het tekstkeuzevak en kies "Liedtekst 1". Klik op het derde nootje, en begin te tikken. Er verschijn na de eerste letter een tekstinvoervak. Tik Dit is tekst<Enter>. Het tekstinvoervak verdwijnt en de tekst wordt zichtbaar in de muziek (je weet nu hoe je tekst kunt plaatsen. Merk op dat noten invoeren met <Enter> alleen lukt als tekstinvoermodus op akkoordsymbolen staat).

    Druk op de groene knop snelcursus1.jpg om de standaardinstellingen tijdens wijzigen weer in te stellen.

    Om de laatste wijziging ongedaan te maken klik je op de knoppenbalk op snelcursus6.jpg of tik je <alt-Backspace> of <ctrl-Z>.

    Kijk in de help bij visuele hulp om te zien waar je snel meer informatie kunt vinden door op in de afbeelding te klikken (<F1>).

    Tik <Esc> om de notatiebalk te verlaten, of druk op de bewerkknop (met potloodje) .snelcursus7.jpg Waarschijnlijk zal er nu een foutmelding over noten die niet in de maat passen en/of een onvolledige maat verschijnen. Na [OK] of <Enter> gaat MusiCAD op de notatiebalk naar de maat met de fout. Na [Annuleer] of <Esc> krijg je het ingetikte muziekje met fout en al op je scherm.

 

Als je de snelcursus als kennismaking hebt doorlopen kun hieronder aanvullende informatie vinden:

    Aan de slag

    Van kladmuziek naar bladmuziek

    Voorbeelden - invoeren

    Voorbeelden - partituur

    Voorbeelden - partijuittreksel maken

    Voorbeelden - sjablonen

    Voorbeelden - piano

    Voorbeelden - tekst

    Voorbeelden - percussie

    Begeleidingspartijen

 

musicad.nl
musicad.com
Volg MusiCAD op Twitter
Snelcursus