Een piano-partij is wat MusiCAD betreft een partituur van een linkerhand in F-sleutel en rechterhand in G-sleutel verbonden met een accolade.
Een pianopartij begin je het eenvoudigst door in [Bestand|Nieuw] voor Piano solo te kiezen. Je kunt ook eerst een enkele partij maken en daarna een partij toevoegen in het partijoverzicht. je moet dan wel zelf nog de accolade zetten en instrumentkeuze doen.
In het bewerkingsscherm (de notatiebalk) kun je nu beginnen met het tikken van noten.
De rechterhandpartij is de hoofdpartij wat MusiCAD betreft. Deze bepaalt dus de maatstreepindeling.
Wat (hopelijk) meteen opvalt zijn de lichtgekleurde rusten in de linkerhandpartij; MusiCAD maakt alle partijen even lang door deze aan te vullen met overschrijfbare rusten. Met <tab> selecteer je nu de linkerhandpartij, en met <> ga je naar de plek waar de eerste noot moet komen te staan.
Een pianopartij wordt doorgaans met een accolade vooraan genoteerd.
In een pianopartij in een partituur met andere partijen worden de maatstrepen van pianobalken van iedere regel wel doorgetrokken, maar die van de andere partijen doorgaans niet. Hieronder is onder 'balk' in de eerste partij zowel aangegeven dat lege balken ozichtbaar mogen blijven, en het onderbreken van maatstrepen na de eerste balk. De rechter- en linkerhand partij worden voorzien van een accolade en krijgen de balken per regel doorververbonden.
Het voorbeeld hieronder maak je op basis van het sjabloon Piano en Zang
Zie ook: