Inhoud Snelcursus Muzieknotatie

    Zie ook (eerst) de introductie, snelcursus en de visuele hulp.

 

Het stukje hieronder begint met een opmaat van twee zestienden. Selecteer met de toets <6> zestiende noten. en gebruik <uparrow.gif> en/of <downarrow.gif> om de juiste plek te kiezen. Met <Enter> voeg je de zestienden van d en f in. Hierna tik je een keer <\> om een harde maatstreep in te lassen (de maat was immers nog lang niet vol...). Je ziet dat zo'n harde maatstreep blauw gemarkeerd is, in tegenstelling tot 'gewone' maatstrepen.

voorbeeld.jpg

De volgende tel levert meteen een nieuw probleem.

Een akkoord van 1/2 tel. Zet eerst de F4 1/2 (de hoofdnoot) met toetsenbord, muis, keyboard of anderszins.

 

De volgende noten vormen een akkoord. De C5 en D5 moeten aan dezelfde stok komen te hangen. Dit doe je door met <uparrow.gif> vanaf de F naar de positie van de C5 te gaan. In plaats van <Enter> tik je dan <Insert>. (de knoppenbalk gebruiken om eerst akkoordmodus te selekteren en daarna klikken met de muis kan natuurlijk ook) De C#5 hangt nu als tweede bolletje aan de F4. het moet alleen wel een C en geen Cis zijn! Daar is wel wat aan te doen: verlaag de noot met een halve toon door <->.

De D5 hangen we weer met .<Insert> aan de huidige stok.

 

De rust is makkelijk. Tik <4> om kwartnoten in te gaan voeren en dan een <r> voor een rust.

 

De A4 1/16 en de D4 1/4 moeten gelijktijdig beginnen, maar hangen aan verschillende stokken, en hebben verschillende duren...

Als er meer dan één noot tegelijk moet klinken in een partij, dan is het belangrijk om te weten welke noten mee doen voor het bepalen van de maatstrepen. De regel is de volgende:

     zoek eerst het pad over de kortste noten door de maat.

In dit geval zijn dat de 2 zestiende nootjes A en G# en A van een 1/8. Deze noten voeren we allemaal eerst in. Dan met <leftarrow.gif> terug naar de A van 1/16 om de kwartnoot eraan te hangen. Met pijltje omlaag de cursor op de hoogte van de D4 zetten en een <insert> later hangt er een 1/16 nootje aan de stok van de A4. Alleen moest het een 1/4 noot zijn en geen 1/16... Verdubbel de duur twee keer met <F8>, en ook dat is geregeld. Jammer genoeg kun je dat alleen nog niet zien want ze hangen nog steeds aan dezelfde stok.

Beide noten moeten dus een eigen stok krijgen.

Daar gaat ie: <'> om de onderste stok los te maken, en <ctrl-downarrow.gif> om de onderste stok de verkeerde kant op te zetten.

 

Nog een paar nieuwigheidjes: de twee A's zijn gebonden over de maatstreep. Door op de toets <0> te drukken (die toets waar ook het sluithaakje op staat) als de cursor op de tweede A staat worden beide noten gekoppeld door een overbindingsboog.

 

De verlengingspunt maak je met <F6>.

 

Rest nog het dubbelkruis bij c (die daarmee een cisis wordt, en in MusiCAD als een d klinkt). Gebruik het voortekenmenu of voer de noot 'd' in en pas enharmonische verwisseling toe (met <x>)

 

 

 

zie ook:

musicad.nl
musicad.com
Voorbeelden - invoeren