Inhoud

De stokrichting van de nootstokken (omhoog/omlaag) wordt in principe door MusiCAD bepaald. Er zijn twee manieren om anderszins af te dwingen:

 

per partij

Forceer de richting van alle stokken omhoog/omlaag in het partijoverzicht bij het noteren van twee partijen op een balk. De partijstokrichting heeft effectief drie mogelijkheden: automatisch (de gebruikelijke toestand) geforceerd omhoog, of geforceerd omlaag. Als een partij alle stokken omhoog heeft staan, kun je door de stokrichtingsknop nog een keer aan te klikken het forceren van stokrichting ongedaan maken.

afzonderlijke clusters

Afzonderlijke noten kun je met sneltoetsen <ctrl-uparrow.gif> en <ctrl-downarrow.gif> in de gewenste richting forceren. Expliciete stokrichting van afzonderlijke clusters heeft voorrang boven de richting per partij. Als er meer noten aan een stok hangen die ieder een eigen stok en stokrichting moeten deze eerst losgemaakt worden met <'>. De stokrichting heeft effectief drie mogelijkheden: automatisch (de gebruikelijke toestand) geforceerd omhoog, of geforceerd omlaag..Door stokrichting nogmaals te forceren wordt het effect weer opgeheven.

 

stokrichting.jpg

 

Zie ook

     stoklengte

     stokdikte

     stokvoeringsteken

musicad.nl
musicad.com
Stokrichting