Inhoud

Bij het maken van arrangementen kun je gebruik maken van arrangementbestanden.

 

Om een akkoordenschema in muziek hoorbaar te maken kon je altijd al gebruik maken van automatische bas- en akkoordpartijen die gebruik maakten van akkoordsymbolen in de hoofdpartij op basis van de maatsoort. Met arrangementbestanden krijg je meer controle over de ritmische aspecten van de begeleiding.

 

Een arrangementbestand is een melodiebestand waarin een of meerdere maten begeleiding is genoteerd. Arrangementbestanden kun je bewerken als gewone MusiCAD muziekbestanden; ze krijgen alleen de extensie .arr

Het te gebruiken patroon als genoteerd in in C-groot wordt bij gebruik van zo'n arrangementbestand toegepast op het akkoordenschema in de te arrangeren muziek. Hierbij is het natuurlijk wel vereist dat het te arrangeren muziekstukje dezelfde maatsoort gebruikt als het arrangementbestand. Bewerken van arrangementbestanden gaat net als met gewone melodiebestanden op de notatiebalk.

 

Arrangementbestanden worden op hun beurt weer gebruikt in sjabloonbestanden met het commando USEPATTERN.

 

Een arrangement voer je uit door het gewenste arrangement te selecteren in de lijst opmaaksjablonen (of een eventuele sneltoets of in een gereedschapskist opgenomen sjabloon te gebruiken).

musicad.nl
musicad.com
Arrangementbestanden