Inhoud VVV_Geluid VVV_MidiEnKeyboard

Maatstrepen in de partituur lopen door elkaar, en er komt steeds een melding "Noten passen niet in de maat" terwijl alle maten in alle losse partijen toch goed lijken te zijn.

Een paar veelvoorkomende fouten:

1) Mogelijk is er een 4/4 rust (hele maat) in een 3/4-maatsoort gebruikt. Een hele maat rust moet wel even lang zijn als de duur van een hele maat (in dit geval 3/4) en kan ingegeven worden als 2/4 met verlenging <F6>. Foutmeldingen over noten die niet in de maat passen mag je nooit negeren! Let ook op enkele triool/kwintoolnoten (met een 3-tje resp. 5-je) boven een enkele noot) die -per ongeluk- met <F5> ingeslopen zijn.

2) Er staat een harde maatstreep te veel of te weinig in een van de partijen van de partituur.

Bij het opstarten van Musicad verschijnen op het scherm wel de gewone 5 lijnen van de balken, maar alle tekens waren vervangen door andere tekens zoals pijlen sterren en weet ik wat nog meer. Wat is hier aan de hand?

Als zoiets gebeurt, dan kan windows om de een of andere reden het MusiCAD font niet vinden en vervangt het font door iets wat daar volgens windows met beste op lijkt - met het bekende gebrek aan resultaat. Vlak na installatie zou het kunnen zijn dat het MusiCAD font niet of niet goed geïnstalleerd is. Als het 'spontaan' een keer gebeurt lijkt de schuld bij windows te liggen; in andere documenten gebeurt het ook weleens dat een font dat daar niet hoort zichtbaar wordt, alleen slaagt windows er voor tekstfonts doorgaans wel aardig in om een vervangend font te vinden, en valt dat dus minder op. Eerste remedie is windows een keer afsluiten en opnieuw opstarten. Eventueel kan opnieuw installeren van MusiCAD uitrkomst brengen.

Als ik een eerder opgevraagd muziekje opnieuw wil opvragen krijg ik de melding dat het opgevraagde bestand niet bestaat! Hoe kan dat?

Dit gebeurt als het muziekje niet op de gevraagde plek (meer) aanwezig is... Veelal is dat het geval als je een muziekje opent vanuit een email-programma. Er wordt dan een kopietje van het bestand in een kladmap geplaatst en vanuit daar geopend. Windows ruimt de kladmap bij diverse gelegenheden weer leeg waarmee het bestand vervolgens verdwenen lijkt. Opnieuw openen vanuit het emailprogramma en daarna opslaan op een minder tijdelijke plek is dan de remedie.

Ik heb denk ik op de verkeerde knop gedrukt en nou lijkt mijn hele compositie verknoeid.... Wat moet ik nu?

Een paar mogelijkheden:

- Maak op de notatiebalk de laatste wijziging(en) ongedaan met <Ctrl-Z> of <alt-Backspace>

- Vraag een vorige reservekopie bij na [BESTAND|OPENEN] en kies voor 'reservekopieën' als bestandstype

MusiCAD geeft steeds een foutmelding: "Mag niet voorkomen, fout=####" wat moet ik daarmee?

Dat hangt er vanaf. Deze foutmeldingen zijn een melding dat er iets gebeurt waar in de programmatuur geen rekening mee is gehouden. In sommige gevallen gebeurt er verder niets (zichtbaars) in andere gevallen is dit het laatste levensteken van deze MusiCAD sessie...Voor meer info zie: Mag niet voorkomen foutmelding

MusiCAD geeft steeds een melding "beginhaak ontbreekt". Wat moet ik daarmee?

Dit betekent dat er een overbindings-eind-teken -ofwel eindhaak- gezien is, zonder dat de bijbehorende beginhaak aanwezig is. Op de statusregel herken je een eindhaak teken aan ")" na de noothoogte en nootduur: A4 1/4 ( gevolgd door A4 1/8 ) is de correcte notatie voor een overbinding. Zoek in de partij naar ( en of ) met <F2> om dit soort fouten te herstellen. Bij meervoudige overbindingen (akkoorden) is deze melding niet altijd terecht. In het gereedschappenmenu (hamer) onder [WerkbalkInstelling|Controleer Overbindingen] kun je deze controle eventueel uitzetten.

MusiCAD geeft steeds een melding "herhalingsteken ontbreekt". Wat is er loos?

In ALLE partijen moeten herhalingspunten correct genoteerd worden, met als enige uitzondering evt. herhalingspunten aan het begin van de melodie. Bij iedere maatstreep met herhalingspunten links, MOET daarvoor EEN maatstreep met herhalingspunten rechts staan. Negeren van deze fout zorgt er altijd voor dat herhalingen ergens verkeerd gaan. In de stand [AUTODUUR] bij wijzigen van een partituur komen soms abusievelijk herhalingsmaatstrepen dubbel in een partij terecht. Controleer dat in geval van deze foutmelding.

 

Meer vragen

musicad.nl
musicad.com
Fouten - faq