Inhoud

tenortuba1.jpgDe (bes) tuba is een transponerend instrument, dat een hele toon lager speelt dan wat er in de bladmuziek geschreven staat en wordt doorgaans in de bassleutel genoteerd.

 

Om een tuba-speler zo ver te krijgen dat er een C klinkt moet je dus vragen of er een D gespeeld kan worden - een hele toon hoger. Omgekeerd, als je met een niet transponerend instrument een tuba-partij wilt meespelen zul je een hele toon lager moeten spelen dan er staat.

Om dat met een notatieprogramma voor elkaar te krijgen gebruik je transpositie; je transponeert een (klinkende) partij van bijvoorbeeld een contrabas een hele toon omhoog, de tubaspeler leest die en speelt - omdat bestuba's dat nou eenmaal zo doen - een noot lager dan er staat, met het beoogde resultaat.

 

MusiCAD heeft een paar handigheden om begeleidingspartijen voor tuba te maken vanuit een bestaande partij met akkoordsymbolen.; met het juiste sjabloon kun je met een druk op de knop een tubapartij maken.

Met <F2> krijg je de lijst met opmaaksjablonen te zien waarin in de gereedschapskist het sjabloon: 'maak tubapartij vanuit akkoorden' te zien is.

tubapartij-sjabloon.jpg

 

 

 

Zie ook:

     Blokfluit

     Cello

     Trompet

     Klarinet

     Saxofoon

     Contrabas

musicad.nl
musicad.com
Tuba