Inhoud

contrabas.jpgEen contrabas is een viersnarig snaarinstrument dat in kwarten is gestemd: E1 - A1 - D2 - G2. Een basgitaar (elektrische bas) is hetzelfde gestemd.

contrabas-stemming.jpg

Een contrabas klinkt een octaaf lager dan wat genoteerd staat, en is daarmee een transponerend instrument. In MusiCAD zul je daarom de transpostie meestal op -12 zetten om de partij laag genoeg te laten klinken.

 

Veel contrabassisten zijn gewend om vanaf akkoordsymbolen te spelen. Als er een D genoteerd staat spelen ze in een vierkwartsmaat een D op de eerste tel, en de A op de derde tel, de snaar ernaast. De truc van 'de-snaar-er-naast' ofwel de kwint van het akkoord als alternatieve basnoot werkt op de hoogste drie snaren altijd op een contrabas. Bij het schrijven van contrabaspartijen voor beginnende bassisten is het handig om daar rekening mee te houden.

 

Om aan te geven dat een partij 'geplukt' moet worden schrijf je pizz. voor pizzicato, tokkelen boven de partij. Als de strijkstok gebruikt moet worden komt er arco boven de partij te staan. Opstreek en afstreek geef je aan met stokvoeringstekens.

 

MusiCAD kan contrabaspartijen eenvoudig genereren vanuit akkoordsymbolen, en gebruikt daarbij veelal dezelfde listen als een contrabassist dat ook zou doen. Een automatische baspartij is dan ook een handig uitgangspunt om een 'echte' baspartij te maken.

 

De laagste vier snaren van een gitaar zijn vrijwel hetzelfde gestemd als een contrabas, alleen een octaaf hoger; een handige gitarist kan daardoor al vlug overweg met een contrabas/basgitaar.

 

Zie ook:

     Cello

     Basklarinet

     Tuba

     Gitaar

     Viool

musicad.nl
musicad.com
Contrabas