Inhoud Aan de slag

Om aan bladmuziek te komen van je favoriete muziek is in het digitale tijdperk niet zo moeilijk meer. Eindeloos rekken bladmuziek doorbladeren in een muziekblibliotheek is meestal niet meer nodig. De titel van het nummer intikken in een zoekmachine is vaak al voldoende. Als het om gangbare muziek gaat komen er vaak wel wat plaatjes boven water met de bijbehorende muzieknoten.

 

Jammer genoeg zal veel van de gevonden bladmuziek toch niet voldoen omdat in de verkeerde toonsoort staat, er geen akkoordsymbolen bij staan, voor piano genoteerd is terwijl je klarinet speelt enz. enz. Hoewel er bij goed zoeken al heel veel bladmuziek te vinden is, zul je soms toch zelf aan de slag moeten om de gewenste noten op papier te krijgen. Importeren van midi-bestanden is ook een manier om aan de gewenste bladmuziek te komen.

 

Wat je daarvoor nodig hebt is een notatieprogramma op de computer.

 

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van bladmuziek zoals die met MusiCAD gemaakt is.

 

Walz no 1 opus 39 Johannes Brahms

Een pianostuk in B-groot.

brahms-wals-1.jpg

Adieu 't is loves last greetin, Franz Schubert

Vierstemmige koormuziek weergegeven met sopraan/alt in de vioolsleutel op de bovenste, en tenor/bas in bassleutel op de onderste balk.

schubert-adieu.jpg

Auld lang syne

Bladmuziek van een oude Schotse hymne weergegeven met akkoordsymbolen en gebruikmakend van het font MusiCAD-Jazzy. Zodra er akkoordsymbolen bij een melodielijn worden gebruikt zal MusiCAD daar meteen begeleidingspartijen bij maken om goed te kunnen beoordelen of de harmonie klopt. Je kunt heel eenvoudig wat 'spelen' met alternatieve harmonietjes door een paar akkoordsymbolen te veranderen. Er wordt een tekstblok gebruikt om de bijbehorende tekst op te nemen.

auld-lang-syne.jpg

Drumnotatie

Bladmuziek van een partituur van 5 partijen inclusief slagwerknotatie

rhumba.jpg

Oh Suzanna

Leadsheet voor een zogeheten 'traditional' - compacte bladmuziek in de vorm van melodielijn met zangtekst en akkoordsymbolen.

oh suzannah.jpg

 

zie ook:

     van kladmuziek naar bladmuziek

     bladmuziekpraktijk

     muzieknotatiesoftware

musicad.nl
musicad.com
Bladmuziek