Inhoud

Afbeeldingen kunnen op tal van plaatsen in de muziek 'ingebed' worden.

 

In de muziek:

Opnemen van afbeeldingen/plaatjes als onderdeel van de muzieknotatie (zoals een ossia) gaat als volgt.

Gebruik het gereedschappenmenu voor het invoegen van een afbeelding bij een noot.

Een dergelijke afbeelding wordt zichtbaar als 0 y<bestandsnaam.jpg>

Op deze manier ingevoegde afbeeldingen kun je vergroten/verkleinen en/of verplaatsen zoals andere objecten (tekst)

 

In kop en/of voet:

Op de plaats van een tekst in kop en/of voet kun je een plaatje gebruiken. In plaats van een vaste tekst of macro zet je de naam van een afbeelding tussen punthaken bijvoorbeeld: <viool.bmp>. Met de knop afbeelding.jpg in het kop-en-voet scherm kun je een plaatje kiezen.

 

Door een plaatje op te nemen in kop en of voettekst en het bestand vervolgens te bewaren als opmaaksjabloon kun je eenvoudig al je muziek van eigen logo voorzien.

 

Vergroten/verkleinen/verplaatsen van een afbeelding gaat aan de hand van de tekstkenmerken van de betreffende kop- of voettekst.

 

In sectiekop:

Plaatjes (en tekstbestanden) kun je ook opnemen in een sectiekop.

 

Afbeeldingen kunnen plaatjes in bmp, jpg, gif of png formaat zijn.

 

MusiCAD zoekt bij gebruik van een plaatje VIOOL.BMP het betreffende bestand in alle mappen uit het zoekpad. Het plaatje wordt bij bewaren vervolgens ingebed in het .mc-bestand.

 

Bij openen van een muziekje met ingebedde plaatje(s) of tekstbestanden maakt MusiCAD de tekstbestanden en plaatjes opnieuw aan in de map waar Windows de tijdelijke bestanden doorgaans opslaat.

 

Als er geen plaatje wordt gevonden blijft de plek (na een waarschuwing) gewoon leeg. Positie en grootte van het plaatje worden op dezelfde manier behandeld als tekst; je kunt zodoende door 'tekstkenmerken' van het plaatje aan te passen afmeting en positie op smaak brengen.

 

Zie ook

     Opslaan als

musicad.nl
musicad.com
Afbeeldingen