Inhoud

Een notenbalk bestaat doorgaans uit 5 lijnen waarop de noten zichtbaar kunnen worden gemaakt.

 

Het aantal lijnen kun je zelf instellen onder [Partijgegevens]. Het aantal lijnen op een notenbalk is een eigenschap van een partij Voor percussiepartijen kun je dit op 1 zetten. De afstand tussen twee lijnen op een notenbalk is per definitie 2 noothoogte-eenheden.

 

Bij de vaststelling van de hoogte van de van de notenbalk hoort ook vrijgehouden ruimte onder en boven de balk.

De hoogte van alle notenbalken kun je zelf vastleggen, of voor iedere balk laten berekenen door MusiCAD. De afstand tussen twee balken van dezelfde regel in een partituur heet balkafstand en kun je onder opmaak vastleggen.

 

Behalve een vaste 'hoogte' kun je voor iedere balk afzonderlijk aangeven dat er extra ruimte boven en/of onder die balk gereserveerd moet worden de bovenbalkhoogte resp onderbalkhoogte

Ook voor specifieke doeleinden zoals tabulatuur voor harmonica kan het nuttig zijn om het aantal lijnen op een notenbalk aan te passen.

 

Standaard worden notenbalken donkergrijs op het scherm weergegeven. Bij afdrukken op een niet-kleurenprinter wordt grijs soms gestippeld weergegeven. Als kleureninkt op is kan de notenbalk zelfs geheel wegvallen... In dat geval kun je [Opties|Voorkeuren|Diversen|Kleurafdruk] uitvinken. Ook kun je daar kleur van de notenbalklijnen aanpassen.

 

Om bij slechter wordende ogen toch bladmuziek te kunnen blijven lezen, of om muziek te kunnen faxen, kan de dikte van notenbalklijnen naar wens worden bijgesteld onder [Opties|Opmaak|BalklijnDikte].

 

notenbal1.jpg

musicad.nl
musicad.com
Notenbalk