Afdrukken

Uit MusiCAD

Heel waarschijnlijk wil je je muziek vroeg of laat afdrukken. Je gebruikt daarvoor de afdrukknop afdrukken.jpg op de knoppenbalk, het menu [Bestand|Afdrukken] of (buiten de notatiebalk) de sneltoets <ctrl-P>.

Partij of partituur

Zolang je maar één partij hebt is het doorgaans wel duidelijk wat je wilt afdrukken. In geval van een partituur met meer partijen zul je met het partijoverzicht eerst kiezen wat je afgedrukt wilt hebben; voor het maken van een partijuittreksel vink je het vakje partituur links onderin uit en selecteer je de gewenste partij.

Je kunt ook een enkele partij afdrukken door alle andere partijen onzichtbaar te maken in een partituur.

In principe zul je op papier krijgen wat je ook op je scherm ziet.

Voordat je gaat afdrukken kun je (tenzij je een scherm op staand-A4-formaat hebt) het beste je muziek nog een keer op het scherm bekijken. Met <PageUp> / <PageDown> kun je vervolgens bladeren door de muziek, en de uiteindelijke opmaak beoordelen. Vaak zul je op dit moment de paginaopmaak nog willen veranderen bijv. omdat regelovergangen of paginaovergangen op een ongelukkige plek terecht zijn gekomen.

Om je muziek passend te maken zijn een aantal opmaaksjablonen met daaraan gekoppelde sneltoetsen en knoppenbalkknoppen erg handig: <ctrl -> en <ctrl +> om voor verkleinen en vergroten, en met <alt-Pijltje naar links> resp. <alt-Pijltje naar rechts> kun je de nootafstanden verkleinen en vergroten, regelafstanden met <alt-Pijltje omhoog> resp. <alt-Pijltje omlaag>.

Twee manieren

MusiCAD kent twee afdrukmechanismen: met en zonder PostScript. Onder [Opties|Voorkeuren|Diversen|GS] kun je het gebruik van GhostScript uitzetten als dat onverhoopt problemen geeft.

In gewone omstandigheden staat GhostScript aan. Bij het maken van PDF-, BMP- en JPG-bestanden wordt altijd gebruik gemaakt van Ghostscript.

Zie ook