Inhoud Bladspiegel Inspringen

MusiCAD bepaalt aan de hand van het notenbeeld wanneer een regel 'vol' is. Dit heet een zachte regelovergang. Zachte regelovergangen treden ook op wanneer je een vast aantal maten per regel hebt opgegeven.

 

Je kunt ook zelf opgeven dat je op een bepaalde plek altijd met een nieuwe regel wilt beginnen. Dit heet een harde regelovergang. Harde regelovergangen maak je bijvoorbeeld met het maatstrepenmenu.

harde regelovergang.jpg

 

Na een regelovergang is er meestal nog een (horizontale) hoeveelheid 'wit' over die verdeeld kan worden over de hele regel. Dit heet uitvullen. Een regel wordt uitgevuld als er meer dan het opgegeven uitvulpercentage van de regel in gebruik is.

 

Een voorwaardelijke regelovergang is een hint aan MusiCAD voor het eventueel beginnen van een nieuwe regel die je kunt lezen lezen als:

"als het nodig is wil ik de regelovergang op deze plek, maar als de regelovergang in het begin van de regel komt, wil ik hem niet zien".

Een voorwaardelijke regelovergang wordt pas actief als deze komt te liggen in het meest rechtse deel van de regel. Hoe groot dat deel is, kun je vastleggen met het regeluitvulpercentage.

voorwaardelijke-regelovergang.jpg

 

Bij een regelovergang kun je nog een aantal extra kenmerken opgeven:

    extra inspringing vooraan voor de volgende regel

    extra witruimte bij de huidige regel

 

Regelovergangen (en paginaovergangen) worden in principe alleen opgegeven in de hoofdpartij. Om de harde regelovergangen ook in andere partijen mee te nemen moet het partijkenmerk "berekend" aangevinkt worden voor de mee te nemen partij in de partituur.

voorwaardelijke-regel-weergave.jpg

De regelovergang bij [B] een een harde regelovergang, bij [C] staat een voorwaardelijke.

 

zie ook:

     paginaovergang / nieuwe pagina

     regeluitvulling

     bladspiegel

musicad.nl
musicad.com
Volg MusiCAD op Twitter
Regelovergangen / Nieuwe regel