Inhoud Hoofdscherm Nootbreedte- en hoogte

Met invoegen wordt bedoeld het toevoegen van nieuwe noten, tekst, symbolen enz. op de notatiebalk op de plaats van de cursor. Invoegen kan met de muis, met de knoppenbalk, met toetscombinaties of met het menu.

Op de knoppenbalk is de keus te maken tussen invoegen en overschrijven (de standaardinstelling) met de knop invoegen.jpg Als deze ingedrukt is dan is de invoegmodus actief. Bij invoegen wordt geen rekening met maatstrepen gehouden, en kun je eender welke noot invoegen of verwijderen zonder rekening te houden met de rest van de partituur. Als je weet wat je van plan bent hoeft dat geen probleem te zijn; een 'onmogelijke' wijziging die je laat volgen door een tweede wijziging die het probleem weer verhelpt is soms de enige mogelijkheid om je gewenste resultaat te krijgen.

overstrike1.jpg

Invoegen van een 1/8 noot geeft

invoegen11.jpg

Merk op dat alle noten doorschuiven naar volgende maten.

Na invoegen van een 1/1 noot ontstaat:

invoegen21.jpg

Hierna wordt het voor MusiCAD onmogelijk om in een partituur de maatstrepen nog goed te zetten (er staat nu immers een 1/8 noot teveel in de eerste maat) Totdat hieraan iets gebeurt zullen maatstrepen vanaf dit punt in een partituur een puinhoop worden. Door de duur van de net ingevoegde hele noot te verkorten tot 7/8 (<F7>, <F6> <F6>) wordt de maat weer gezond.

invoegen31.jpg

 

Zie overschrijf-modus voor de standaardinstelling

musicad.nl
musicad.com
Invoeg-modus