Inhoud MIDI-kanalen MIDI-events

Om een MIDI-klavier of synthesizer te kunnen gebruiken met een muzieknotatieprogramma zoals MusiCAD heb je wat extra hardware nodig.

Met een MIDI-adapter is het mogelijk MIDI-invoer en weergave te realiseren.

 

Twee methodes zijn hierbij mogelijk:

    MIDI-USB converter. Computers zonder losse geluidskaart hebben doorgaans geen MIDI-faciliteiten paraat. Hier zul je een 'USB to MIDI keyboard interface converter cable adapter' voor moeten gebruiken. Dergelijke kabeltjes zijn voor ca 10 euro overal op internet verkrijgbaar.
usb-to-midi1.jpg
De twee linker stekkers gaan respectievelijk naar MIDI-in en MIDI-out van het keyboard/synthesizer, de USB-stekker in de computer.
midi-geluid-usb1.jpg
Onder MIDI-instelling moet je daarna nog USB-MIDI-interface selecteren voor "klavier" om klavieraanslagen ook door MusiCAD verwerkt te laten worden. De instellingen onder bij 'Geluid' hebben betrekkig op weergave. Als je een MIDI-klavier zonder luidsprekers hebt zul je voor geluid iets anders dan MIDI moeten kiezen.
midigeluid1.jpg 

    Een MIDI-adapterkabel aangesloten op de joystick annex MIDI aansluiting van een geluidskaart (de rechter connector op het onderstaande plaatje).
Midiconnector copy.JPG
De twee linker DIN-stekkers gaan naar een keyboard/synthesizer, de rechter connector komt op de joystick/MIDI-aansluiting van de geluidskaart.
Moederborden met on-board geluidskaart hebben zo'n aansluiting meestal niet, en de kabel is anno 2013 slecht verkrijgbaar.

 

Voor MusiCAD maakt het geen verschil waar de MIDI-interface zit, zolang deze maar binnen Windows bekend is.

 

Als je gebruik maakt van externe MIDI moet je onder MIDI-instellingen de juiste midi-apparaten kiezen voor weergave en klavier.

musicad.nl
musicad.com
MIDI-adapter