Inhoud

Natuurlijk wil je je muziek vroeg of laat afdrukken. Je gebruikt daarvoor de afdrukknop afdrukken.jpg op de knoppenbalk, het menu [Bestand|Afdrukken] of (buiten de notatiebalk) de sneltoets <ctrl-P>.

 

MusiCAD kent twee afdrukmechanismen: met en zonder PostScript. Onder [Opties|Voorkeuren|Diversen|GS] kun je het gebruik van GhostScript uitzetten als dat onverhoopt problemen geeft.

 

In gewone omstandigheden staat GhostScript aan. Bij het maken van PDF-, BMP- en JPG-bestanden wordt altijd gebruik gemaakt van Ghostscript.

 

Voordat je gaat afdrukken kun je (tenzij je een scherm op staand-A4-formaat hebt) het beste je muziek in paginaweergave zetten: knop afdrukken1.jpg, menu [Beeld|PaginaWeergave] of sneltoets <F5>. Met <PageUp> / <PageDown> kun je vervolgens bladeren door de muziek, en de uiteindelijke opmaak beoordelen. Vaak zul je op dit moment de paginaopmaak nog willen veranderen bijv. omdat regelovergangen of paginaovergangen op een ongelukkige plek terecht zijn gekomen.

 

Om jer muziekpassend te maken zijn een aantal opmaaksjablonen met daaraan gekoppelde sneltoetsen en knoppenbalkknoppen erg handig: <ctrl -> en <ctrl +> om voor verkleinen en vergroten, en met <Ctrl-leftarrow.gif> resp. <Ctrl-rightarrow.gif> kun je de nootafstanden verkleinen en vergroten.

 

 

Zie ook

     veel voorkomende vragen - Afdrukken

     veel voorkomende vragen - Opmaak

musicad.nl
musicad.com
Volg MusiCAD op Twitter
Afdrukken / Printen